Disclaimer

All personal images and contents on this page are copyrighted and the sole property of shustory.blogspot.com. No one is given permission to use any images from this blog without my written permission.

Thursday, October 25, 2012

Mari Mencanai by Chef Saqlain

Salam sejahtera puan-puan, ibu-ibu, mak-mak dan kakak-kakak, Hari ni Chef Saqlain nak tunjukkan cara-cara untuk mencanai chapati. 

"Mula2 tebarkan sedikit dough attar dan gelekkan secara perlahan-lahan" 

"Ops! terlurut pulak kopiah kat kepala ni...
Pastikan ada memakai topi ketika memasak bagi mengelakkan rambut terjatuh ke dalam makanan ye".

"betulkan semula  kopiah atas kepala ni dan sambung menggelek. 
Gelekkan dough pada semua arah untuk kedua-dua bahagian dough"

"Meh close up sikit untuk melihat cara menggelek dengan betul"

"Sekian untuk pelajaran kelas mencanai hari ini :) "

Itulah dia kerenah Masterchef junior kami. Pagi2 kalau babanya pergi ke dapur, dah tau ape yg babanya nak buat. At the momment kerje mencanai ni memang keje Mr. Hubby, Shu tak expert lagi dan kalau buat pun, sangatlah lembapnye nak siapkan 1 keping chapati. Jadi kalau pagi2 kan nak cepat, so biar Mr. Hubby je lah yg buat. Hehehehe, saje alasan nak ngelat kan.

Our masterchef junior ni pulak sentiasa la menolong babanya mencanai chapati. Tak sempat babanya nak amik equipments untuk mencanai, dia dah sibuk2 tunjuk kat dulang dan amik penggelek bagi kat babanya. Nasib baik la dulang tu besar dan berat, kalau tak itu pun dia nak angkat siap2. Babanya tinggal nak mencanai je. Alahai... anak mama nih, keep up the good work :)





1 comment:

  1. hahahaha...nice one....pandai saqlain.... uncle doakan saqlain can became a "masyhur" chef one day.... :)

    ReplyDelete